Heikki Kilpeläinen

Kuva: Jürgen Nagel

Heikki Kilpeläinen opiskeli musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa ja täydensi opintojaan Zürichin kansainvälisessä oopperastudiossa – tätä ennen hän oli jo valmistunut diplomi-insinööriksi Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta. Vuosina 1994-97 hän oli kiinnitettynä baritonisolistiksi Bremenissä, 1998-2000 Bonnissa, 2000-09 Düsseldorfissa ja 2010-15 Mainzissa. Lisäksi Kilpeläinen on esiintynyt mm. Zürichin, Geneven, Hannoverin, Stuttgartin ja Frankfurtin oopperoissa sekä Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Hän on esittänyt tähän mennessä noin 70 näyttämöroolia – mm. baritonipääroolit Verdin oopperoissa Macbeth, Falstaff, Don Carlo ja Naamiohuvit sekä Escamillo (Bizet: Carmen), Don Giovanni (Mozart: Don Giovanni), Enrico (Donizetti: Lucia di Lammermoor), Onegin (Tsaikovski: Jevgeni Onegin), Kurwenal (Wagner: Tristan ja Isolde) ja Beckmesser (Wagner: Mestarilaulajat). Kilpeläisen viimeisimmät oopperaesiintymiset Suomessa ovat olleet vuonna 2022 baritonipääroolit Turun Cavallería rusticana/ Pagliacci -produktiossa (Alfio/Tonio) ja vuonna 2023 Mikkelissä ja Savonlinnassa esitetyssä Elinan surmassa. Taiteellista muuntautumiskykyään Kilpeläinen osoitti Leonard Bernsteinin musikaalin Candide neljässä roolissa, joita hän esitti vuosina 2022-23 Helsingissä ja Kuopiossa. Keväällä 2024 hän esiintyy oopperoissa Suomen Kansallisoopperassa ja Opera BOX:n produktiossa.

Oratorio- ja orkesterikonserttien solistina Kilpeläinen on laulanut kotimaan ja Saksan lisäksi Ruotsissa, Sveitsissä, Ranskassa, Italiassa, Hollannissa ja Englannissa. Hänen esittämiä oratorioita ja konserttiteoksia ovat olleet mm. Bachin Matteus- ja Johannes-Passiot, Mendelssohnin Elias, Paulus ja Die erste Walpurgisnacht, Beethovenin C-mollimessu ja Fantasia, Brucknerin Te deum ja d-mollimessu, Dvorakin Stabat mater, Rossinin Petit messe solennelle sekä Sibeliuksen Kullervo. Vuosina 2022-23 hänen konserttiohjelmistossaan ovat olleet Orffin Carmina burana, sekä Mozartin että Verdin Requiem, Rossinin Petit messe solennelle, Händelin Messias ja sekä Bachin että Saint-Saensin Jouluoratorio. Liedkonsertteja Kilpeläinen on pitänyt eri Euroopan maiden lisäksi mm. kolmella matkallaan Japaniin.

Heiki Kilpeläinen esiintyy konsertissa Händel: Messias-oratorio Juvan kirkossa 19.7. klo 19.00.

×
×

Etsi sivustolta