Iiro Rantala

Säveltäjä-muusikko Iiro Rantala (s. 19.1.1970) aloitti pianonsoiton opiskelun Käpylän musiikkiopistossa, josta hän jatkoi Oulunkylän Pop/Jazz-opistoon, ja sieltä edelleen Sibelius-Akatemian jazz-linjalle. Vuonna 1991 hän aloitti kahden vuoden opiskelun New Yorkin Manhattan School of Musicissa pääaineena klassinen piano.
Iiro Rantala on tullut tunnetuksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimman jazzyhtyeen, Trio Töykeiden, pianistina ja perustajana. Vuonna 2007 käynnistyi ainutlaatuinen Iiro Rantala New Trio kitaristi Marzi Nymanin ja beatboxaaja Felix Zengerin kanssa. Tämä kokoonpano julkaisi debyyttilevynsä Elmo vuonna 2008 ja esiintyi ahkerasti Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa.
Musiikin rajattomalla kentällä liikkuminen on Iiro Rantalalle luonteenomaista. Hän on esiintynyt sinfoniaorkestereiden kanssa mm. Riku Niemen Cartoon-konserton ja Gershwinin Rhapsody in Bluen solistina. Mozartin A-duuri pianokonserttoa hän on esittänyt melkein kaikkien Suomen kaupunginorkesterien kanssa ja mm. Martinun-konserttoa kahdelle pianolle Olli Mustosen kanssa. Iiro Rantala on säveltänyt musikaaleja Ryhmäteatteriin, Helsingin kaupunginteatteriin, Tampereen Työväenteatteriin sekä Musiikkiteatteri Kapsäkille. Tekstin tekijöinä ovat olleet mm. Kari Hotakainen, Raila Leppäkoski, Sinikka ja Tiina Nopola, Timo Parvela, Sirkku Peltola ja Heikki Salo.
Kiitoksena poikakuoron avaamalle muusikon uralle Iiro Rantala sävelsi Cantores Minores -kuorolle ja sinfonietta -kokoonpanolle Jouluoratorion. Kantaesitys esitettiin vuonna 2013 ja se on palannut ohjelmistoon säännöllisesti.
Elokuvamusiikkia Rantala on tehnyt Kari Väänäsen ohjaamaan Klassikkoon ja Mari Rantasilan ohjaamiin kolmeen Risto Räppääjään. Räppääjän musiikki toi Rantalalle Jussi-palkinnon. Myös kolmessa viimeisessä julkaistussa Räppääjässä on Rantalan musiikki. Virpi Suutarin ohjaamissa dokumenttielokuvissa Kansanradio – runon laulajien maa sekä Puistokatu 4 kuullaan myös Rantalaa.
Lisäksi Iiro Rantala on säveltänyt musiikkia lukuisiin vapaiden ryhmien tanssi- ja teatteri esityksiin sekä suunnitellut omat TV-ohjelmat Iirottelua ja Iiro irti sekä radio-ohjelmat Sovitetut toiveet ja Iiron Musiikkiluokka. Puhelinkontaktiohjelma Tunteiden Ilta voitti sekä Berlin Rose d´Or – palkinnon että kunniamaininnan New York Radio Awardsissa vuonna 2016. Maaliskuussa 2021 käynnistetty Podi Ilolle -podcast saksofonisti Jukka Perkon kanssa on saavuttanut suuren suosion.
Rantala on saanut Yrjö-palkinnon vuonna 1996, Valtion säveltaidetoimikunnan 5-vuotisen apurahan vuonna 1998, Pro Finlandian vuonna 2013 sekä Taiteen keskustoimikunnan 5-vuotisen apurahan vuosina 2004 ja 2015 ja 5-vuotisen Taiteilijaprofessuurin vuonna 2024. Emma-palkintoja on kaksi, joista viimeisin musiikkiviennin edistämisestä. Suomen Musiikkikustantajat palkitsivat Rantalan vuonna 2022 kategoriassa ”Genrevapaa musiikki”.
Vuonna 2010 Rantala solmi levytyssopimuksen saksalaisen ACT-levymerkin kanssa ja on levyttänyt sen jälkeen 13 sooloalbumia 14 vuodessa. Lost Heroes -albumi voitti sekä Jazz Echo – että Schallplattenkritik -palkinnot Saksassa vuonna 2011.
Ensimmäinen oopperasävellys Pikaparantola valmistui Suomen Kansallisoopperan tilauksena vuonna 2018. Sitä esitettiin Frankfurt Kammeroperin produktiona nimellä Sanatorio Express kesällä 2024. Toisen oopperan, Die Zaubermelodika, tilasi Berlin Komische Oper, kantaesitys oli vuonna 2021. Rantalalla on tällä hetkellä työn alla kolme oopperaa: yhden naisen ooppera Helena Juntuselle (kantaesitys v. 2025), jalkapallo-ooppera Grazin Oopperaan (kantaesitys v. 2026) sekä Dagmar Manzelin solo-ooppera A day of a soprano (kantaesitys v. 2027).
Viime vuosina Rantalan yhteistyö on tiivistynyt Die Deutche Kammerfilharmonie Bremenin kanssa. Mozart-livelevy ilmestyi vuonna 2018 ja Rhapsody in Blue -albumi vuonna 2020. Viimeisimmät sävellykset ovat kaksoiskonsertto Joy of Life viululle, pianolle ja orkesterille sekä 7 o´clock Overture, joiden kantaesitys ja levytys oli tammikuussa 2023 Bremenissä Kammerfilharmonikkojen kanssa.
Berlin Philharmonikerin ja ACT-levy-yhtiön tilausteos Veneziana kantaesitettiin ja levytettiin helmikuussa 2023 Berliinin filharmonikkojen suuressa salissa ja Rantala on soittanut tätä teosta viime aikoina kotimaan lisäksi ympäri Eurooppaa eri orkestereiden solistina.
Rantala toimi Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina vuosina 2019-2021. Vuonna 2020 Rantala käynnisti nuorille, jo lahjakkuutensa osoittaneille muusikoille Apollo Artistit – agentuurin ja mentorointiyhteisön. Apollo Artistit on ryhmä monipuolisia ja eteenpäin pyrkiviä nuoria, joiden genrellä ei ole merkitystä – ainoastaan asenne ratkaisee.
Iiro Rantala esiintyy konsertissa Rakastan! – Elämän mittainen matka Torstilan kartanossa la 20.7. klo 17.