Matti Turunen

Kuva Arto Piirainen

Basso Matti Turunen työskentelee Suomen kansallisoopperan ja -baletin oopperalaulajana. Hän valmistui Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta kirkkomusiikin osastolta musiikin maisteriksi 2014 suorittaen laulun A-tutkinnon Jaakko Ryhäsen johdolla ja lisäksi opettajan pedagogiset opinnot. Hänen muita opettajiaan olivat Pekka Kähkönen, Hannu Niemelä ja Erkki Rajamäki. Turunen on osallistunut myös Matti Salmisen, Juha Uusitalon, Tom Krausen, Eija Tolpon ja Ismo Kallion mestarikursseille ja työskennellyt yksityisesti Jorma Hynnisen, Jeffrey Goldbergin (Metropolitan Opera, NY) ja James Vaughnin (Teatro Alla Scala, Milan) kanssa. 

Matti Turusen oopperarooleja ovat olleet mm. Fasolt, Hunding, Colline, Bartolo, Sarastro, Il Commendatore, ja Maitomies Tevje, jossa hänet nähdään seuraavan kerran Keravan oopperan syksyn 2022 Viulunsoittaja katolla -produktiossa. Hän on konsertoinut useiden suomalaisten orkestereiden solistina mm. Bachin Johannes-passion ja kantaattien, W.A. Mozartin, M. Haydnin, Dvorakin, Faurén ja Verdin Requiemien ja Beethovenin IX-sinfonian bassosolistina. 

Matti Turusen laajan skaalan muusikkouteen kuuluu yhteistyö Haagan seurakunnan Lähde-kuoron, Middle East Music Companyn, Narrow-Wayn, Jamming-C:n ja Tulenluojat yhtyeiden kanssa. Korona-aikaan Radio Deillä alkanut Radiokirkkokuoro-ohjelma on saanut innostuneen vastaanoton. Hän on antanut äänensä Jumalalle myös TV7:n Superkirja-ohjelmasarjassa. 

Matti Turusen ääntä voi kuulla seuraavilla levyillä: Joensuun ortodoksinen mieskuoro: Vaeltajan lauluja 1 ja 2, Suuren perjantain ehtoopalvelus, Tapani Nuutinen: Kaipuun lauluja, Ortodoksinen kamarikuoro: Tsesnokov: Panihida, Lähde-kuoro: Virsiä Lähteellä, Joensuulaista Gospelia, Lähde-kuoro ja Tuomas Leinonen: River of Love music mass, Soololevytykset: Hiljaiset virret 1, 2 ja 3, Kairos-live 2018, Matti ja ystävät, Lauluja Itä-rajalta. Laulu-Miesten ”Erkki Melartin Mieskuorolaulut” -levyllä Turunen on mukana solistina. 

Matti Turunen esiintyy Toivelauluja -konsertissa Joroisten kirkossa to 28.7. klo 15.30.×
×

Etsi sivustolta