Tanssiteatteri Minimi

Kuva Mikko Kaukonen

Tanssiteatteri Minimi perustettiin Helsingissä vuonna 1988. Kolme vuotta myöhemmin Minimi muutti muutti Joroisten vanhaan kyläkouluun. Kuuden kyläkouluvuoden aikana teatteri muotoutui nykyisenlaiseksi Tanssiteatteri Minimiksi ja vakiinnutti ympärivuotisen toimintansa ammattitanssiteatterina.

Perustajat Liisa Ruuskanen, Anja Lappi, Johanna Keinänen, Tommi Huovinen ja Juha Westman loivat teoksia ja elivät metsän keskellä Tahkorannan koulussa 8 km Joroisten keskustasta. Tunnelma oli innostunut ja tuottelias, harjoitukset ja aamubaletit pidettiin koulun vanhassa jumppasalissa.

Esitykset myytiin kunnan kulttuurisihteereille. Myynti ja tiedotus hoituivat pyöritettävällä lankapuhelimella, apuna puhelinluettelo ja ruutuvihko. Ensimmäiset vuodet keikat tehtiin Pieksänmäeltä ostetulla ponikärryllä ja Johanna Keinäsen Toyotalla.

Vuonna 1997 Minimi muutti Kuopion Sotku-teatterin tiloihin, ja sai ensimmäisen oman kotinäyttämönsä. Kiertävän teatterin rinnalle tulivat esitykset omalla näyttämöllä. Ulkomaakeikkoja tehtiin paljon varsinkin katuteatteriesityksillä.

Vuonna 2007 Minimi valittiin Vuoden Teatteriksi. Kun Itä-Suomen tanssin aluekeskus aloitti toimintansa Sotkulla, Minimi ja ITAK tiivistivät yhteistyötään. Sotku-lehteä julkaistiin muutaman vuoden ajan ja yhteistuotantoja alettiin kehittää: vuonna 2016 Minimi loi tanssin esitysvaihtoverkoston yhdessä kuuden muun tanssitoimijan kanssa sekä vuonna 2017 solmi kolmivuotisen Akseliteatterisopimuksen Riihimäen Teatterin kanssa. Historiallinen yhteistyö Kuopion kaupunginteatterin kanssa alkoi vuonna 2019 ja kotinäyttämöksi vaihtui 200-paikkainen kaupunginteatterin Maria-näyttämö.

Vuodesta 2020 lähtien Minimin taiteellisina- ja tuotannollisina johtajina ovat toimineet Mikko Makkonen ja Iiro Näkki. Minimi vietti 30 -vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021.

Joroisten Musiikipäivien Toritapahtumassa Minimi esiintyy Peili-teoksella esiintyjinä Noomi Forslund ja Virva Torkko-Muñoz.

Tanssiteatteri Minimi esiintyy Joroisten kesätorin Toritapahtumassa to 28.7. klo 17.
×
×

Etsi sivustolta