Waltteri Torikka


Kuva: Marek Sabogal

Lappeenrannan laulukilpailun voittaja, baritoni Waltteri Torikka on poikkeuksellisen monipuolista uraa tekevä ooppera- ja konserttilaulaja. Hänet on huomioitu Martti Talvela -säätiön apurahalla, Aix-en-Provence-musiikkifestivaalin Mozart-akatemian HSBC Laureates -palkinnolla, Bayreuth-stipendillä ja Pro Musica Säätiön Vuoden Nuori Muusikko -tunnustuksella.

Waltteri Torikka on valmistunut erinomaisin arvosanoin Kööpenhaminan Kuninkaallisesta Ooppera-akatemiasta ja Sibelius-Akatemiasta, jonka lisäksi hän on suorittanut täydentäviä lied- ja oopperaopintoja Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa.

Torikka on esiintynyt kaikkien suomalaisten sinfoniaorkestereiden solistina sekä muun muassa BBC Proms -festivaalilla Royal Albert Hallissa Sibeliuksen Kullervo-sinfonian nimiosassa, Deutsche Radio Philharmonien ja Camerata Salzburgin solistina sekä Den Jyske Operan kiertueella useampien tanskalaisorkesterien solistina. 

Kapellimestareista Torikka on laulanut mm. Mikko Franckin, Anna-Maria Helsingin, Leif Segerstamin, Ville Matvejeffin, Louis Langréen, Michael Balken, Hannu Linnun, Risto Joostin, Alberto Hold-Garridon, John Storgårdin, Sakari Oramon, Dalia Stasevskan ja Esa-Pekka Salosen johdolla.

Torikan oopperarooleihin lukeutuvat mm. Don Giovannin, Jevgeni Oneginin ja Figaron häiden nimiroolit, Taikahuilun Papageno, Kesäyön Unelman Demetrius, Così fan tutten Guglielmo, Lemmenjuoman Belcore, Iloisen lesken Danilo, Parsifalin Amfortas, Carmenin Escamillo ja Morales, Punaisen Viivan Topi sekä La Bohèmen Marcello ja Schaunard. Tämän lisäksi Torikka on ollut luomassa useiden oopperoiden kantaesityksiä sekä esiintyjänä että taiteellisena johtajana.

Waltteri Torikan debyyttialbumi Sydän yhdessä Jyväskylä Sinfonian kanssa myi platinaa ennätysajassa ja toi Torikalle myös Emma-ehdokkuuden. Torikan tuorein albumi, Oskar Merikannon lauluja sisältävä levytys ilmestyy keväällä 2024. Hän laulaa myös useilla muilla klassisilla levytyksillä. 

Kuluvana vuonna Torikka esiintyy Belcoren roolissa Donizettin Lemmenjuomassa Jyväskylän Oopperassa, hänelle sävelletyssä monologioopperassa Turun Kaupunginteatterissa sekä Mozartin Don Giovannin nimiroolissa Savonlinnan Oopperajuhlilla. Juhlavuottaan viettävä Torikka esiintyy myös mm. Sinfonia Lahden ja Vaasan Kaupunginorkesterin solistina sekä konsertoi resitaalein ympäri Suomea.

Waltteri Torikka esiintyy Waltteri Torikka: Merikannon kauneimmat -konsertissa Leppävirran kirkossa ma 22.7. klo 19.


×
×

Etsi sivustolta