Ladataan Tapahtumat
30.7.2022

Kevätvesiä ja syyssatiireja

ELISAVETA RIMKEVITCH, sopraano
SAM TASKINEN, bassobaritoni
MIRVA HELSKE, piano

Klo 13:00 Joroisniemen kartano

Joroisniemenkehätie 143, Joroinen

Runoutta, poliittista änkyröintiä ja emigrantteja. Konsertin sävellykset on koottu totalitarismin paineen alla työskennelleiltä säveltäjiltä. Konsertin ohjelmistossa kuullaan venäläistä laulu- ja pianomusiikkia äärettömästä kauneudesta kohtalokkuuteen, pistävään yhteiskuntakritiikkiin ja pilkkalauluihin saakka.

Esiintyjät, bassobaritoni Sam Taskinen, sopraano Elisaveta Rimkevitch ja pianisti Mirva Helske, ovat intohimoisesti liedmusiikkiin, runoihin ja naseviin tarinoihin suhtautuvia muusikoita.

Aatelissukuun kuulunut täysromantiikan suurnimi, S. Rahmaninov (1873-1943), pakeni Venäjältä vuoden 1917 vallankumouksen tuoksinassa. Rahmaninoville päätös oli vaikea, ja hän totesi Venäjältä lähdettyään menettäneensä maansa lisäksi myös sielunsa ja halunsa säveltää.

D. Shostakovitsh (1906-1975) on yksi musiikkihistorian merkittävistä modernisteista. Hän tasapainoili koko uransa uudenlaisen sävellystyylinsä ja Neuvostoliiton poliittisen johdon miellyttämisen välillä. Milloin Stalinin kutsui hänen sävellyksiään “sekasotkuksi musiikin asemasta”, milloin taas hän kirjoitti perinteisempiä teoksia hillitäkseen poliittisen johdon teloitushaluja. Shostakovitsh perinteisemmissäkin sävellyksissä on tulkittu vilahtelevan enemmän tai vähemmän piiloteltua totalitarismin kritiikkiä, ivailua ja vallankumouslauluja.

Slaavilaistataarista syntyperää oleva S. Gubaidulina (s. 1931) on yksi 1900-luvun jälkipuolen merkittävistä neuvostolaissäveltäjistä, jonka työssä yhdistyvät hengelliset ja dramaattiset elementit. Shostakovitshin tukema Gubaidulina opiskeli myös pianistiksi ja kirjoitti soittimelleen poikkeuksellisella tavalla. Gubaidulina joutui kuitenkin aikoinaan Neuvostoliiton säveltäjäinliiton hylkimäksi omalaatuisen, voimallisen sävellystyylinsä takia, jota ei pidetty myöskään naiselle sopivana. Gubaidulina emigroitui Venäjältä Saksaan vuonna 1992.

Kuvat
Elisaveta Rimkevitch: Natalia Kholodova
Sam Taskinen: Taskinen2
Mirva Helske: Ville Hautakangas

Kesto: 1,5 tuntia / Väliaika / Kahvio palvelee
Hinta: 40 €

Osta liput

← Takaisin konsertteihin

×
×

Etsi sivustolta