Martti Talvela -kampus

Juvalla paranivat lasten ja nuorten kasvamis- ja oppimisympäristöt huomattavasti, kun Martti Talvela –kampus otettiin käyttöön 7.1.2021. Kampuksella uudet tilat saivat niin varhaiskasvatus, yhtenäiskoulu kuin lukiokin. Lisäksi kampuksen liikuntahalli mahdollistaa monipuolisen harrastustoiminnan. Kampuksen rakentamiskustannukset olivat lähes 20 miljoonaa euroa. Kokonaisuus toteutetaan elinkaarimallilla, jossa rakentajana toiminut YIT Suomi Oy vastaa tilojen ylläpidosta ja käytettävyydestä 20 vuoden ajan. Hanke rahoitettiin leasing-rahoituksella liikuntahallia lukuun ottamatta. Liikuntahalliin kunta sai opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamiseen tarkoitettua avustusta.

Martti Talvelaa voidaan pitää yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä suomalaisista laulutaiteilijoista sekä sukupolvensa parhaimpana bassona. Hän nosti suomalaisen musiikkitaiteen maailmanmaineeseen paitsi laulajana myös Savonlinnan oopperajuhlien ensimmäisenä taiteellisena johtajana 1972 – 1979.

Talvelan legendaarinen Savonlinnan-kausi päättyi 1979. Hän halusi vähentää kansainvälisiä tehtäviä ja keskittyä maanviljelyyn, jota varten hän hankki Inkilänhovi-nimisen tilan Juvalta. Martti Talvela kuoli äkilliseen sydänkohtaukseen tyttärensä häissä kotonaan Juvan Inkilänhovissa vuonna 1989. Hänet on haudattu Juvan vanhalle hautausmaalle.

Martti Talvela sai lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia, kuten Pro Finlandia -mitalin ja taiteen valtionpalkinnon 1973. Hänet vihittiin Helsingin yliopiston filosofian kunniatohtoriksi 1977.

×
×

Etsi sivustolta