Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
30.7.2021

Café Zimmermann – Bachia ja kahvia

Klo 15:00 Järvikylän kartano

Kartanotie 6, Joroinen

Tämä konsertti on loppuunmyyty.

Aikakauden soittimia käyttävä Baccano-barokkiyhtye on maamme eturivin barokkimuusikoista koostuva yhtye, joka on vuodesta 2002 esiintynyt laajalti ympäri Suomea. Sen jäsenet ovat yhdessä ja erikseen esiintyneet merkittävimmillä kotimaisilla musiikkijuhlilla, konsertoivat eri yhtyeiden jäseninä ympäri Eurooppaa ja soittavat mm. maamme vanhan musiikin orkestereiden soolosoittajina.

Leipzigissa vuodesta 1723 kuolemaansa saakka vaikuttanut Johann Sebastian Bach (1685-1750) toimi Tuomas-kanttoriuden lisäksi kaupungin neljän kirkon musiikillisena johtajana. Matteus-passion ensiesitysvuonna 1729 Bach nimitettiin myös kaupungin Collegium Musicumin johtoon. Se oli Telemannin vuosisadan alussa perustama musiikillinen seura, jossa musisoivat yhdessä ammattilaisten kera niin opiskelijat kuin harrastelijatkin, niin paikalliset kuin satunnaiset vierailijatkin. Tämän ryhmän kanssa Bach konsertoi joka viikko perjantai-iltaisin Zimmermannin kahvilassa. Mm. Dresdenissä asuneen, aikansa suurimman luutistin Sylvius Leopold Weissin tiedetään vierailleen Zimmermannin kahvilassa musisoimassa. Kahvihuoneen konserteissa esitettiin suuri määrä Bachin kamarimusiikkia, cembalokonserttoja, monesti Bachin Friedemann- ja Emanuel-poikien kera, sekä kantaatteja, joita Bach sävelsi myös joka sunnuntaille ja kirkolliselle pyhälle kirkossa esitettäväksi kaikkiaan viisi vuosikertaa.

Bach merkitsi, poikkeuksena moniin aikalaisiinsa, sävellyksiinsä hyvin tarkasti halutun instrumentaation. Toisaalta Bach oli myös suuri sovitusten rakastaja. Sovittaminen, sävellyksen uudelleen työstäminen ja teosten transponointi eri sävellajiin oli tavanomainen käytäntö barokin aikana, eikä Bachkaan kokenut tätä vieraaksi, suhteessa niin omaan kuin aikalaissäveltäjiensäkin musiikkiin. Suuri osa Bachin kamarimusiikista löytyy useina säveltäjän omina eri versioina ja instrumentaatioina. Erityisesti hänen yli kaksisataa säilynyttä kantaattiaan ovat tässä suhteessa melkoinen löytötavaratalo. Säveltäjämestari selvästi etsi erilaisia tapoja ilmaista samaa ideaa, erilaisin painotuksin ja äänenvärein. Tällä kierrätyksellä Bach varmasti halusi myös varmistaa, että hänen parasta musiikkiaan kuultaisiin useammin kuin vain kerran.

Café Zimmermannin tunnelmaa pääsemme  aistimaan komeassa Järvikylän kartanon salissa, jossa poikkeuksellisesti jo perjantai-iltapäivänä kokoontuu neljä innokasta muusikkoa sovituksineen; harrastelijaa vai ammattilaista, se pitää tulla paikan päälle itse toteamaan. Luuttumestari Weissille on onneksi löytynyt paikallinen tuuraaja, mutta johtaja Bach ei valitettavasti tällä kertaa pääse cembaloineen paikalle. Jokin fuuga on kuulemma jäänyt pahasti kesken…

Konsertissa on väliaika, jonka aikana voi nauttia kahvia ja leivonnaisia idyllisessä kartanomiljöössä. Tapahtuman kokonaiskesto on noin 1,5 tuntia.

Joroisten Musiikkipäiville voi ostaa lippuja Lippupisteen myyntipisteistä ja R-kioskeista kautta maan sekä Lippu.fi-verkkokaupasta. Lippuja saa myös festivaalitoimistosta (avoinna 21.6. – 30.7. ma-pe klo 10-15 osoitteessa Mutalantie 2, Joroinen)  sekä tapahtumien ovilta tunti ennen esitysten alkua. Lippujen varaukset ja ryhmämyynti: 040 764 6990 ja info@joroinenmusicfestival.fi.

[button open_new_tab=”true” color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”https://www.lippu.fi/eventseries/2657020″ text=”Osta lippu tai passi>>” color_override=””]

Esiintyjät:

Hanna Haapamäki, nokkahuilu
Anni Elonen
, viulu
Jussi Seppänen
, sello
Eero Palviainen
, luuttu

Kuvaaja: Ville Paul Paasimaa

← Takaisin konsertteihin

×
×

Etsi sivustolta