Matti Makkonen

Kuva: Mika Kirsi

Savonlinnalainen musiikin ja kulttuurin monitoimimies Matti Makkonen on valmistunut sellonsoiton sekä säveltapailun ja musiikinteorian opettajaksi Kuopion konservatoriosta, jossa hän opiskeli sellonsoittoa mm. Timo Törmän johdolla sekä sävellystä mm. Pekka Kostiaisen ja Sakari Monosen johdolla. Lisäksi hän on opiskellut mm. Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan musiikkitiede sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa kuoron- ja orkesterinjohtoa mm. Rita Varosen, Jorma Panulan ja Jani Sivenin johdolla.

Matti työskentelee freelancemuusikkona ja hän on työskennellyt mm. Nova Records Oy:n toimitusjohtajana, Savonlinnan Musiikkiakatemian toiminnanjohtajana, Etelä-Savon sävel-taiteen läänintaiteilijana, opettajana Kuopion ja Keski-Suomen konservatorioissa, Savonlinnan musiikkiopistossa ja taidelukiossa sekä säveltäjänä, sovittajana, kapellimestarina ja tuottajana. Nova Records Oy tunnetaan mm. Matin tuottamista noin 40 äänilevystä. Matti tuotti mm. Sibelius 150 –juhlavuonna julkaistun ja Ainolassa äänitetyn Soiva metsä -levyn, joka on ensimmäisenä suomalaisena kamarimusiikkilevynä myynyt platinaa. Matti vastasi myös levyn sovituksista.

Matti on esiintynyt sellistinä ja kapellimestarina kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa ja Afrikan mannerta sekä Japanissa. Hän on Pielinen Soi -festivaalin ja Suruton Festivaalin taiteellinen johtaja. Matti on säveltänyt mm. vokaali-, kamari- ja näyttämömusiikkia. Hänen teosluetteloon kuuluu yli 100 sävellystä ja yli 1000 sovitusta erilaisille kokoonpanoille sisältäen mm. Jiří Pauerin satuoopperan ”Pieni Punahilkka” sekä Ilkka Kuusiston oopperoiden ”Gabriel, tule takaisin!” ja ”Aino Ackté” sovitustyöt vuosina 2016-2017 ja Tauno Pylkkäsen oopperoiden ”Varjo” ja ”Mare ja hänen poikansa” sovitustyöt vuosina 2001 ja 2019. Vuonna 2018 valmistui Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä ensi-iltaan Matin säveltämä musiikkisatu ”Uppo-Nalle unelmoi”. Matti on johtanut vuodesta vuodesta 2016 lähtien TangoMaestro Orchestraa, vuodesta 2017 Savonlinna-kuoroa – alkuperäistä Savonlinnan Oopperajuhlakuoroa ja elokuusta 2022 Itä-Suomen yliopiston JOY-edustuskuoroa.

Matti on työskennellyt viime vuosina eri rooleissa (kapellimestari, sellisti, sovittaja, säveltäjä, taiteellinen tuottaja) mm. seuraavien artistien kanssa: saksofonisti Juhani Aaltonen, laulaja Eija Ahvo, mezzosopraano Marjatta Airas, laulaja Martin Alvarado, pianisti Kristian Attila, pianisti Nazig Azezian, viulisti Anna-Liisa Bezdodny, viulisti Mark Gothóni, pianisti Ralf Gothóni, laulaja Eino Grön, basso Jaakko Hietikko, kapellimestari Huba Hollokoi, baritoni Jorma Hynninen, jazzlaulaja Aili Ikonen, huilisti Sami Junnonen, saksofonisti Jussi Kannaste, sopraano Mari Karjalainen, pianisti Rait Karm, pianisti Pami Karvonen, baritoni Heikki Kilpeläinen, basso-baritoni Jouni Kokora, baritoni Jaakko Kortekangas, baritoni Juha Kotilainen, pianisti Kiril Kozlovski, laulaja Sakari Kuosmanen, kansanmuusikko Sanna Kurki-Suonio, sellisti Ulla Lampela, pianisti Risto Lauriala, kapellimestari Erkki Lasonpalo, pianisti Risto Lauriala, kapellimestari James Lowe, sopraano Jenni Lättilä, sellisti Jussi Makkonen, viulisti Liisa Makkonen, kitaristi Janne Malinen, tenori Jere Martikainen, sellisti Klaus Mäkelä, sopraano Chieko Okabe-Silvasti, mezzosopraano Anu Ontronen, baritoni Joonas Orrain, saksofonisti-säveltäjä Paroni Paakkunainen, sopraano Hedvig Paulig, mezzosopraano Tiina Penttinen, cembalisti Petteri Pitko, harpisti Lily-Marlene Puusepp, sopraano Päivi Pylvänäinen, sopraano Laura Pyrrö, pianisti Jenna Ristilä, sellisti Senja Rummukainen, sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritoni Esa Ruuttunen, tenori Jorma Silvasti, jazzlaulaja Mia Simanainen, sellisti Iida-Vilhelmiina Sinivalo, mezzosopraano Annastiina Tahkola, saksofonisti Teemu Takanen, sellisti Seeli Toivio, tenori Timo Turunto, kuoronjohtaja Rita Varonen, pianisti Matthias Veit, laulaja Pepe Willberg, sellisti Marko Ylönen, klarinetisti Tuulia Ylönen ja pianisti Irina Zahharenkova.

Hän on työskennellyt mm. seuraavien kokoonpanojen ja instituutioiden kanssa: Cello Spirituals -yhtye, ESA Jazz Orchestra, Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys ESMO ry, Helsingin Oopperayhdistys ry, Itä-Suomen yliopiston edustuskuoro JOY, Joensuun, Kuopion, Mikkelin ja Vaasan kaupunginorkesterit, Jyväskylä Sinfonietta, Kamarikuoro Cantinovum, Orpheus String Quartet, Saimaa Sinfonietta, Savonlinna-kuoro, Savonlinna-kvartetti, Savonlinnan Musiikkiakatemia, Savonlinnan Oopperajuhlat, Sointi Jazz Orchestra, TangoMaestro Orchestra, Trio Tanguango ja Vantaan Viihdeorkesteri.

Matti Makkonen toimii kapellimestarina konsertissa Händel: Messias-oratorio Juvan kirkossa 19.7. klo 19.00.

×
×

Etsi sivustolta