Harald, mystinen metsästäjä

Maarit Kari

Joroisissa kolmisen kymmentä vuotta kappalaisena vuosina 1887 – 1908 palvelut Petter Wilhelm Harald, kansan suussa Haaran Pekka, oli tarinoiden mukaan kova metsästäjä. Tarinoiden alkuperänä olivat pääsääntöisesti Pekan omat kertomukset, jotka kasvoivat legendoiksi jo hänen elinaikanaan ja todeksi jopa hänen omassa päässään. Siteenä olleen totuuden osuutta on ehkä tarpeetonta määritellä, niin hauskoja olivat monet tarinat ja siten osa Joroisten värikästä historiaa.

Kaiken alku ja juuri oli Kuopion herrainhuoneen huutokaupasta 30 markalla ostettu kaksipiippuinen, päästä ladattava haulikko. Pekka itse kertoi ostaneensa haulikon taidemaalari Ferdinand von Wrightilta. Haulikon uskottiin olevan käyttämättömyyttään huonokuntoinen ja siksi edullinen. Pekka vei aseen taitavalle asesepälle, joka porasi piiput hyvään kuntoon. Perimätiedon mukaan piiput olivat huonolaatuisten venäläisten haulien lyijyynnyttämiä. Haulikolla Pekka ampui kokeeksi kunnostuksen jälkeen yli 80 jalan päähän paperipilkkaa keskelle oikealla piipulla ja vasemmalla tarkasti vielä pidemmältä matkalta.

Kerran Pekka meni isäntämiehen luokse Kallaveden Jänissaareen metsästämään. Talon poika souti veneellään miehen saareen. Pojalla itselläänkin oli mukanaan rihlapyssy veneen keulassa. Soutumatkalla Pekka havaitsi koskeloparven vedessä ja kehotti soutajapoikaa ampumaan siitä itselleen paistin. Poika kuitenkin vastusteli perustellen kohteen olevan mahdoton ammuttava siltä etäisyydeltä. Pekka silloin ampui parveen ja yksi koskelo jäikin kuolleena kellumaan. Muu parvi lehahti lentoon, mutta laskeutui etäämmälle uudelleen veteen. Siitä Pekka ampui vielä yhden paistin. Kylläpä poika siunaili Pekan taitavuutta, mutta Pekka perusteli onnistumistaan omien taitojen lisäksi erinomaisella aseellaan.

Matkalla saaren keskemmällä olevalle talolle Pekka havaitsi puun latvasta teeren. Senpä Pekka päätti vielä ampua. Ammus näytti osuvan, mutta teeripä lähti lentoon kohti erään niemen kärkeä. Siitä paikasta Pekka suunnisti teeren lentosuuntaan niemelle. Matkalla sinne hän tapasi kulkijan, jolta kyseli, josko kulkija olisi nähnyt lentävää teereä. Vastaantulija sanoi nähneensä teeren, mutta sillä näytti olevan maasta asti katsottunakin reikä kyljessä. Kun Pekka saapui niemelle, näki hän pienen hiekkatöppärän rannalla. Lähemmäksi tultuaan hän näki hiekkaan kaivetun kuopan, minkä pohjalla teeri makasi hengettömänä. Näin se oli tuntenut kuoleman lähestyvän ja oli kaivanut itselleen jo valmiin kuopan. Mutta joutuikin vierailevan metsästäjän ja hänen isäntäväkensä ateriaksi.

Olipa mainio ase niittänyt mainetta muutenkin. Pekka oli kertomansa mukaan ampunut sillä sorsaparvesta emon ja kymmenen poikasta yhdellä laukauksella. Aika poika ampumaan tuo Haaran Pekka.

Metsästipä Pekka myös nelijalkaisia. Kerran hän metsälle lähtiessään unohti haulit kotiin. Koirat olivat ajaneet repolaista ja kettu joutuikin Pekan tähtäimeen. Puuttuvien haulien tilalla Pekka latasi laastukin haulikkoon ja ampui sillä kohti kettua. Kettu jäi hännästään kiinni puun runkoon. Kun Pekka lähestyi pinteeseen jäänyttä kettua, kettu karkasi nahoistaan ilman turkkia. Mutta turkinpa Pekka juuri halusikin.

Olipa Pekka myös aikamoinen kalamies. Kertoi saaneensa sisävesistä kampelan, joka on oikeastaan suolaisen veden, ei järvien kalalaji. Tätä tuli ihmettelemään Eläintieteen laitokselta Helsingistä asti lehtori Mela. Halusi tutustua tällaiseen tapaukseen tarkemmin. Mutta kysyessään jäänteitä tästä harvinaisesta tapauksesta Pekka kertoi kalan tulleen syödyksi. Eikö edes ruotoja ja muita jäänteitä ole tallella, kysyi lehtori Mela. Niistä keitettiin patakukkoa, sanoi Pekka. Eli jäljelle jäi vain tarina.

Haulikon maineikas ura päätyi pappina toimineen täyskaiman, Pekka Haraldin kokoelmiin. Kaima osti haulikon 100 markalla, vaikka sanoikin päästä ladattavana aseena sen kuuluvan jo menneisyyteen, mutta olevan oiva muisto ja näyte vanhoista, jo historiaan joutavista aseista. Joroisten kappalainen tätä kauppaa myöhemmin harmitteli, kun oli niin hienoja kokemuksia oivan haulikon ja oman taitavuutensa yhdistelmänä hankkinut.

Avaa PDF-tiedosto

Tämä teos on lisensoitu CC BY-ND 4.0:lla 

×
×

Etsi sivustolta