Frugårdin kartano

Frugård on vanha ratsutila ja muodostettu 1700-luvulla viidestä talonpoikaistalosta. Sitä ovat omistaneet Munck, Grotenfelt ja von Collan -suvut. Kartanon päärakennus, jonka pohjakaava on Carl Wijnbladin mallipiirustusten mukainen, periytyy kustavilaiselta ajalta. Kustaa III:n tallimestari Adolf Fredrik Munck on avustanut kartanon rakentamisessa ja sistustamisessa äitiään Hedvig Juliana Munckia. Mansardikattoinen rakennus on valmistunut vuonna 1782.

Frugård on merkittävimpiä kustavilaistyylisiä kartanorakennuksia maassamme ja sen ajan asumiskulttuurin hyvä esimerkki. Viidessä huoneessa on alkuperäiset pellavalle maalatut tukholmalaistapetit ja alkuperäiset puiset rintapaneelit sekä kustavilaiset uunit. Mansardikerroksen päädyissä on pienet lämmitettävät kamarit ja ullakko-osa, jonka kattoikkunat on avattu myöhemmin. Se on sisustettu kartanon museoksi.

Aikoinaan tilalla oli 15 torppaa, nykyään se toimi perinteitä vaalivana luomutilana. Tilalla viljellään luomuviljaa ja harjoitetaan kyyttötaloutta sekä hoidetaan tilalla olevia perinnemaisemia. Nykyisellä toiminnalla halutaan tähdentää sitä kulttuurista perinnettä, joka kartanolla on sen kulttuurihistoriallisen luonteensa vuoksi. Tilan omistavat Elisabeth Åströmin (os. von Collan) perilliset Johan, Anna-Maria ja Gunnar Åström perheineen.

×
×

Etsi sivustolta