Frugårdin kartano

Kuva: Mari Petäjä

Frugård on vanha ratsutila ja muodostettu 1700-luvulla viidestä talonpoikaistalosta. Sitä ovat omistaneet von Collan, Grotenfelt- ja Wright-suvut. Kartanon päärakennus, jonka pohjakaava on Carl Wijnbladin mallipiirustusten mukainen, periytyy kustavilaiselta ajalta. Kustaa III:n tallimestari Adolf Fredrik Munck on rakennuttanut kartanon äidilleen Hedvig Juliana Munckille. Mansardikattoinen rokokoorakennus on valmistunut 1784.

Frugård on merkittävimpiä kartanorakennuksia maassamme ja rokokoon asumiskulttuurin huippuesimerkki. Kaikissa puutarhanpuoleisissa huoneissa on alkuperäiset pellavalle maalatut tukholmalaistapetit ja alkuperäiset puiset rintapaneelit sekä rokokookauden uunit. Mansardikerroksen päädyissä on pienet lämmitettävät kamarit ja varsinainen ullakko-osa, jonka kattoikkunat on avattu myöhemmin, on sisustettu kartanon kotimuseoksi.

Aikoinaan tilalla oli 15 torppaa, nykyään se toimi perinteitä vaalivana luomutilana. Tilalla viljellään luomuviljaa ja harjoitetaan lammas- ja kyyttötaloutta sekä hoidetaan tilalla olevia perinnemaisemia. Lammastalouteen on erikoistuttu. Nykyisellä toiminnalla halutaan tähdentää sitä kulttuurista perinnettä, joka kartanolla on sen kulttuurihistoriallisen luonteensa vuoksi. Tilaa emännöi Claes von Collanin tyttärentytär Anna-Maria Åström.

×
×

Etsi sivustolta