Leppävirran kirkko

Leppävirran kirkonkylän keskustassa sijaitseva C.L. Engelin suunnittelema kivikirkko otettiin käyttöön v. 1846. Tässä uusklassillisessa kirkossa on 2000 istumapaikkaa.

Kirkon kaksiosainen alttaritaulu on Samuel Elmgrenin maalaama ja se pelastettiin aiemmasta kirkosta vuoden 1834 tulipalon alta. Taulun suurempi osa kuvaa Kristuksen ristiltäottoa ja pienempi ehtoollisen asettamista. Taulu siirrettiin kirkkoon v. 1974 ja aiemmin paikalla ollut taulu siirrettiin sakastiin.

Kirkon romanttisen tyylisuunnan erinomaiset urut ovat Kangasalan Urkurakentamon valmistamat ja niissä on 45 äänikertaa. Seurakunnan järjestyksessään neljäs kirkko on muodoltaan länsitornillinen pitkäkirkko. Pitkiä julkisivuja jäsentävät keskelle sijoitetut, vain vähän seinästä ulkonevat poikkipäädyt portaaleineen.

Kuusi nelikulmaista pilariparia jakavat kirkon sisätilan kolmeen laivaan. Pilarit kannattavat voimakkaasti profiloitua palkistoa. Kaarevaholvisen keskilaivan päätteenä on neljällä pylväällä puolipyöreäksi rajattu kuoriapsidi. Keskilaivaa kiertää kaikilla sivuilla lehterikerros. Kirkkoa matalampi sakaristo on kirkon itäpään jatkeena. Kirkkoon liittyy vanha, kiviaidan rajaama hautausmaa, nykyiseltä nimeltään Kirkon vanha hautausmaa. Hautausmaalle rakennettiin uurnalehto, joka otettiin käyttöön v. 2009, ja arkkuhautauskäyttöön hautausmaa otettiin uudelleen käyttöön 2017.

×
×

Etsi sivustolta