Martti Talvela -säätiön vuoden 2023 stipendiaatti on Johan Krogius

Martti Talvela -säätiön vuoden 2023 nuoren laulajan stipendin saa tenori Johan Krogius. Stipendin suuruus on 8000 euroa.

Stipendi luovutetaan 24.7. järjestettävän konsertin yhteydessä. Johan Krogiuksen lisäksi konsertissa esiintyvät Martti Talvela -säätiön vuoden 2019 stipendiaatti sopraano Jenni Hietala ja pianotaiteilija Tuula Hällström. Tapahtumapaikkana on Martti Talvela -kampus, Juvan koulukeskus, joka on nimetty oopperalaulaja, luomumaanviljelijä Martti Talvelan mukaan. Konsertti toteutetaan yhdessä Martti Talvela -säätiön kanssa

Säätiön perustelut stipendiaatin valinnalle ovat seuraavat: Johan Krogius on kauniilla äänellään ja musikaalisuudellaan noussut nuorten suomalaislaulajien joukosta esille merkittävänä tenorilupauksena, joka on jo saavuttanut menestystä niin Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajana kesällä 2021 kuin erilaisissa vaativissa ammatillisissa yhteyksissä. Vuodesta 2022 lähtien hän on ollut kiinnitettynä Berliinin valtionoopperan kansainväliseen oopperastudioon ja tullut näin  huomioiduksi myös kansainvälisesti sekä päässyt hankkimaan uran alkuvaiheen arvokasta kokemusta merkittävän eurooppalaisen oopperatalon lavalla.

Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että sama kaupunki oli tärkeä myös Martti Talvelan uran alkuvaiheessa hänen ollessaan kiinnitettynä Deutsche Oper Berlin -oopperataloon 1960-luvun alkupuolella.

Martti Talvela -säätiön päätarkoituksena on edistää Suomen musiikkikulttuuria. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan jakamalla stipendejä/apurahoja sekä tukemalla muullakin tavalla sen tarkoitusta palvelevaa toimintaa. Martti Talvela -säätiö on 31 toimintavuotensa aikana jakanut stipendejä/apurahoja 19 nuorelle laulajalle ja tukenut viittä nuorten taiteilijoiden koulutusprojektia sekä kolme kertaa tukenut luonnonmukaisen viljelyn edistämistä.

Martti Talvela -säätiön yhteistyökumppaneina toimivat Suur-Savon Osuuspankki ja Juvan kulttuuri ry.

Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen toteaa, että: ”Haluamme olla mukana kannustamassa nuoria lupauksia kehittämään taitojaan tinkimättömän Martti Talvelan esimerkin saattelemana. Talvela jätti vahvan perinnön, joka vaikuttaa täällä hänen asuinmaakunnassaan. Savonlinnan Oopperajuhlat, Etelä-Savon laaja luomuviljely ja Inkilänhovi ovat asioita, joiden eteen Martti Talvela teki työtä ennakkoluulottomasti ja tuloksellisesti oman kansainvälisen uransa lisäksi.”

Juvan kulttuuri ry tukee juvalaisia toimijoita ja tapahtumia. Sääntöjensä mukaan yhdistyksen tarkoituksena on tukea kulttuuria sekä edistää henkistä ja aineellista kehitystä Juvalla alueellisen omaleimaisuuden ja paikallisten erityispiirteiden pohjalta. Yhdistys jakaa vuosittain stipendejä ja avustuksia.  Juvan kulttuuri ry on perustettu vuonna 2004. Sen peruspääoma syntyi, kun Juvan Lehti ry:n julkaisuoikeudet myytiin. Martti Talvela -säätiö on yhdistykselle mieleinen yhteistyökumppani. Säätiön henkeen sopii nuorten lahjakkaiden laulajie tukeminen.

×
×

Etsi sivustolta